Koken met kruiden en specerijen

Koken met kruiden en specerijen

Sommigen houden ervan en anderen weer niet, toch moeten we vroeg of laat wel koken om te kunnen eten. En als we nu eenmaal moeten koken, dan willen we dat zo goed als mogelijk doen. Wie houdt nou van smakeloos eten? Waarom zou dat ook moeten? Gelukkig geeft de natuur ons niet alleen de ingrediënten voor de pot, maar ook de kruiden en specerijen waarmee je kunt koken. In dit artikel zullen enkele van de meest gebruikte kruiden en specerijen uit de Surinaamse keuken worden behandeld.

Suriname

Ooh, wat een heerlijk land! Suriname is een land waar je een multiculturele bevolking hebt. De bevolking bestaat voor een groot deel uit Inheemsen, Marrons, Chinezen, Hindoestanen en Javanen. Door de jaren heen wonen er nu ook veel Brazilianen en Cubanen. Elk bevolkingsgroep heeft zo hun hoofdgerechten waarvoor ze bekend om staan, met als gevolg zoveel heerlijke gerechten in 1 land. Deze gerechten worden vooral bereidt met kruiden en specerijen dat in het land gepland en geteeld worden. Door de multiculturele bevolking is men door de jaren heen gerechten en ingrediënten van elkaar gaan overnemen. Een echte heerlijke saoto soep kun je zeker vinden bij haast elke Warung (Javaanse eetcafé), maar het komt tegenwoordig misschien ook voor op het menu in een Hindoestaanse restaurant. Daarnaast heb je veel eettentjes die ook een multicultureel menu aanbieden. Je kunt dus bijvoorbeeld een heerlijke roti kip tegenkomen op het menu, maar dan ook een lekkere pom en pastei.

Enkele welbekende kruiden:

 • Salamblad: dit is een blad dat gedroogd wordt en gebruikt wordt in diverse gerechten zoals vlees, bruine bonen.
 • Citroengras: wordt gebruikt in soepen, maar ook voor dawet, thee, lapiz.
 • Soepgroente (Selderij): Wordt heel veel gebruikt en in haast alle gerechten (nasi, bamie, soepen, bruine bonen, vlees etc.).
 • Prei: Dit wordt net als soepgroente ook wel veel gebruikt in de Surinaamse keuken.

Enkele bekende specerijen:

 • Zwarte peper: is heel bekend over de hele wereld en is in elke keuken haast onmisbaar. Ook in de Surinaamse keuken is zwarte peper niet weg te denken.
 • Lontai: wordt veel gebruikt in soepen, zuurgoed etc.
 • Ster anijs: wordt gebruikt voor het geven van smaak aan vlees, nasi etc.
 • Kruidnagel: wordt gebruikt in sommige soepen en voor het maken van zuurgoed
 • Hardi (kurkuma): Eveneens een wortelsoort, dat een basis ingrediënt is in Suriname voor het maken van massala (kerriepoeder).
 • Laos: dit is een wortelsoort en wordt vooral veel gebruikt in de Javaanse keuken. Dit kruid wordt bijvoorbeeld gebruikt om vleessoorten in te leggen, het maken van sausen of soepen.
 • Gember: dit is eveneens een wortelsoort en wordt op zoveel manieren gebruikt in de Surinaamse keuken. Je kunt het gebruiken bij het bereiden van vlees of groente, maar je kunt er ook heel lekkere gemberbier of gemberthee van maken.
Reacties zijn gesloten.