Slimme strategieën voor klantenbinding: 4 tips

Slimme strategieën voor klantenbinding: 4 tips

Een optimale klantenbinding, of ook wel klantloyaliteit genoemd, is een sleutelfactor voor bedrijfsgroei. Dit omdat de alsmaar terugkerende klanten over het algemeen de meest voorspelbare bron van inkomsten zijn en ook lagere verkoopkosten dan nieuwe klanten hebben.

Juist daarom is het creëren van slimme en effectieve strategieën die bestaande klanten aantrekken en helpen behouden een topprioriteit voor organisaties. Bedrijven moeten absoluut een loyaal klantenbestand opbouwen. Om niet alleen het hoofd boven water te houden, maar ook de groei van hun merk te stimuleren.

Het gebruik van loyaliteitsprogramma’s

Het is van top belang om dit op de juiste manier met een loyaliteitsprogramma te doen. Dit programma richt zich immers op het terughalen en behouden van bestaande en voormalige klanten. Het doet dit met speciale initiatieven en prikkels. We noemen hieronder de twee belangrijkste redenen op.

Bestaande klanten kennen je al

Volgens de gegevens van een Amerikaans onderzoeksbureau kost het vijf keer zoveel om nieuwe klanten te werven dan om bestaande klanten te behouden. Denk maar eens goed na over alle stappen die je als bedrijf moet nemen voordat een potentiële klant besluit om bij jou te kopen.

Je moet ze ervan bewust maken dat je merk bestaat, vertellen wat je doet en uitleggen waarom je dit beter doet dan andere merken. Dan moet je ze vervolgens overtuigen om de eerste stap te zetten door bijvoorbeeld je website te bekijken.

Stel je nu in plaats daarvan voor dat je een bestaande klant probeert te overtuigen om opnieuw bij je te kopen. Je kunt de eerste stappen nu gemakkelijk overslaan en ze direct al een goede deal geven!

Probeer bestaande klanten aan je te binden

Bestaande klanten aan je bedrijf binden is niet alleen goedkoper, maar ook makkelijker. Bestaande klanten hebben al voorkennis en ervaring met je merk. Dus is het makkelijker om ze te overtuigen om bij je te kopen. Volgens dit Engelstalige Marketing Metrics boek is de kans dat bedrijven aan een bestaande klant iets verkopen 60 tot 70%. Aan de andere kant is de kans om aan een nieuwe klant iets te verkopen 5 tot 20%.

Hoe je klantenbinding kunt gebruiken om jouw bedrijf te laten groeien

Er zijn diverse slimme strategieën voor klantenbinding die jij kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw klanten zo lang mogelijk bij je blijven. We hebben de vier belangrijkste voor jou op een rij gezet.

Vraag om feedback van klanten

Het is normaal in het bedrijfsleven dat klanten komen en gaan. Maar dit percentage wil je zo veel mogelijk minimaliseren. Er zijn allerlei mogelijkheden om ervoor te zorgen dat jouw klanten je deze feedback geven.

  • Bied met behulp van social media kanalen voor feedback
  • Maak gebruik van klanttevredenheidsonderzoeken
  • Vraag om een review/beoordeling (dit geldt vooral voor mobiele apps)

Eer je trouwste klanten op social media

Nadat jij al je klanten een stem hebt gegeven om hun feedback en ervaringen te uiten, wil je ze uiteraard het gevoel geven dat ze speciaal voor je zijn! Naast de kans om online wedstrijden te winnen, is het bijvoorbeeld erg lonend voor trouwe klanten om op de officiële Instagram pagina van je favoriete bedrijf te verschijnen!

Gebruik beloningsprogramma’s en relatiegeschenken

Klanten kunnen soms behoorlijk loyaal aan je bedrijf zijn, maar toch (stiekem) op een ander merk overstappen dat goedkoper of nieuwer is. Loyaliteit is bijzonder dynamisch, dus je moet jouw klanten een reden blijven geven om terug te komen.

Het aanbieden van Pinkcube relatiegeschenken en het hebben van een loyaliteit beloningsprogramma is een prima manier om bestaande klanten aan te moedigen jouw merk te blijven ondersteunen. Je kunt er onder meer voor zorgen dat klanten zich speciaal voelen door giveaways, verjaardag promoties en gepersonaliseerde productaanbevelingen te geven. Het doel van dit alles is ervoor te zorgen dat jouw klanten zich super speciaal voelen wanneer ze bij jou shoppen.

Maak gebruik van verwijzingsprogramma’s

Moedig loyale klanten aan om de liefde voor jouw bedrijf onder hun vrienden te verspreiden. Loyaliteit en referral programma’s worden soms als vergelijkbaar beschouwd, maar ze hebben zonder twijfel verschillende functies.

Loyaliteitsprogramma’s stimuleren klanten om herhaaldelijk bij jou te kopen, terwijl de referral programma’s klanten stimuleren om hun vrienden en andere bekenden zover te krijgen om bij jouw bedrijf te kopen. Je kunt zelf beslissen of jij hiervoor relatiegeschenken, een geldbeloning, kortingen of wat dan ook wilt wilt geven.

Uiteindelijk gaat de ultieme klantenbinding veel verder dan enkel een betrokkenheid op social media, het uitdelen van giveaways of referral beloningen. Het gaat erom jouw klanten als de personen te erkennen die jij enorm waardeert en hen ook te waarderen voor hun uitgebreide steun.

Reacties zijn gesloten.