Welke noten zijn eigenlijk echt gezond?

Welke noten zijn eigenlijk echt gezond?

Welke noten zijn eigenlijk echt gezond?

Tegenwoordig wordt ons vaak gezegd welke producten wel en niet goed voor ons zijn. Producten die in deze context veel genoemd worden, zijn noten. Noten schijnen over het algemeen erg gezond te zijn, maar waar is dat op gebaseerd? Wanneer we door de supermarkt lopen en we trek hebben, wijken we al gauw uit naar de zak met paprikachips, waar de noten vaak onaangeraakt blijven. Is het dan eigenlijk ook beter om een handjevol noten te eten in tegenstelling tot een handje paprikachips? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over noten en of ze eigenlijk wel zo gezond zijn, zoals we vaak te horen krijgen.

Gebrand en gezouten

Wanneer je door de supermarkt heen loopt, zie je vaak gezouten en/of gebrande noten staan. Deze noten zijn te koop in plastic bakjes of bijvoorbeeld in zakken. Als we het hebben over echte, gezonde noten dan vallen helaas de gebrande en gezouten versies hier niet onder. Enkel de ongezouten en ongebrande versies zijn echt gezond te noemen. In elke noot zitten onverzadigde vetten. Vetten klinken enorm ongezond, maar dat zijn ze in dit geval eigenlijk helemaal niet zo. 

Voedingsstoffen

Naast de grote hoeveelheid onverzadigde vetten in noten, zijn de meeste noten rijk aan vitamine B1 en onder andere magnesium en ijzer. Magnesium is erg belangrijk voor de vorming van botten en spieren. Ook draagt magnesium bij aan de overdracht van zenuwprikkels. IJzer zorgt voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zorgen voor zuurstof in ons lichaam. Tot slot is er nog die vitamine B1. Vitamine B1, ook wel thiamine, is van belang om koolhydraten om te zetten naar energie voor het lichaam. Koolhydraten vind je vooral in pasta’s en aardappelproducten.

Conclusie

Wanneer we even terugkomen op de vraag die aan het begin werd gesteld, is het eigenlijk nogal lastig om hier een directe conclusie uit te trekken. Zoals vermeld, bevatten noten over het algemeen veel voedingsstoffen die allemaal positieve effecten hebben op de mens, maar toch wordt het, wanneer je daadwerkelijk noten gaat eten, weer enigszins afgeraden om gebrande en gezouten noten te kopen. Een conclusie die we wel kunnen trekken is dat de noten over het algemeen gezonder zijn dan een zak paprikachips. Je kunt dus bijvoorbeeld veel beter een zak walnoten kopen dan dat je uitwijkt naar het gangpad met de chips.  

Reacties zijn gesloten.